A láthatatlan pénzvilág

Még néhány gondolat Soros Györgyről

2016. május 25. 22:00 - aL_Ex

Soros György filozofikus gondolatairól és neoliberális filantrópiájáról

 

Néhány gondolattal egészíteném ki tegnapi cikkemet, mert akadt, ami abba nem fért bele, így is elég hosszúra sikeredett. De fontosnak tartom jobban megvilágítani, miért nevezzük a jelenkori polgári demokráciát a pénz demokráciájának, és miért beszélünk ezzel összefüggésben pénzügyi háttérhatalomról.

 

Soros György filantrópiájáról

Soros Györgyöt számosan filozófusként és filantróp emberként tartják számon. Ennek ellenére is beismeri a mainstream liberális média, hogy Soros György nyíltan vállalt politikai céljai megvalósítására törekszik, hogy a saját világnézetének a képére formálja a világot. Erre áldozza a saját magánvagyonát. Ez volna a liberális filantrópia, és ehhez kreál Soros György egy sajátságos filozófiát, amelyet Open Society néven nevezett el.

A liberális mainstream média szerint ezt szabadon teheti, hiszen liberális alapelv, hogy a saját pénzével mindenki azt csinál, amit jónak lát. Én meg azt szoktam mondani, pénzügyi háttérhatalom már csak azért is létezik, mert, ha valakinek van elég pénze arra, hogy zsebre tegye a világot (és a saját szándékainak megfelelően átformálja azt), akkor miért ne tegye? Vagyis Soros György teheti, nyíltan gyakorolhatja „filantrópiáját”, mert van hozzá elég pénze. A mainstream liberális média pedig ünnepeli ezért.

Soros Györgynek pedig a vagyona annak ellenére nő, hogy ezekre a célokra hatalmas összegeket áldoz. Ez a pénzember még a 2008-as pénzügyi összeomlásból is jól jött ki, és növelte a vagyonát. Soros Györgyöt a Forbes magazin 2014-es listája szerint úgy tartják számon, hogy a nagyjából 23 milliárd dolláros vagyonával ma az Egyesült Államokban a 17., a világrangsorban pedig a 29. leggazdagabb ember. Úgy tűnik, hogy a filozófiáját sokkal hatékonyabban kamatoztatja a pénzügyi spekulációiban, mint amennyit költ a „filantróp” tevékenysége során. Vagyis mintha megérné neki… Következésképpen Soros György két arca, a filantróp és a spekuláns egymástól nem elválasztható. A jelenkor talán „legnagyobb magyarja” számára a filantrópia úgy tűnik, csupán eszköz a spekuláns kezében.

 

A pénz demokráciájáról

Kérdezem, én miért nem formálhatom a világot a saját képemre? Hát nyilván azért, mert nekem nincs meg hozzá a pénzem. De én nem is erre gondoltam, mert én nem a pénzemen szeretném a világot formálni. Hanem a demokráciára támaszkodva, a hasonló gondolkodású emberekkel összefogva szeretnék kívánatos változásokat elérni – a többségi társadalmi akarat alapján, és annak javára. Valójában tehát arra vagyok kíváncsi, hogy miért nem érvényesülhet a többségi társadalmi akarat a világ, vagy ezen belül hazám megreformálásában.

Nem nyújtom a rétestésztát, egyenesen kimondom, azért van ez így, mert az én és a hozzám hasonlók jobbító szándéka nem felel meg Soros György (és a hozzá hasonlók) akaratának. Beleértve ebbe a körbe a sok néven nevezhető „demokratikus” ellenzéki politikust és a sok névtelen liberális médiamunkást, meg az általuk befolyásolt (agymosott) liberális közvéleményt, akik mind együtt kampányolnak most a „sorosozás” felemlegetésével. Ez a jelenkor polgári demokráciája: a pénz beszél, a kutya ugat! Ezért nem fejlődik a demokrácia, és ezért halnak el csírájukban a baloldali reformok. Így volt ez már a balliberális ámokfutás időszakában is. Ez vezetett el oda, hogy 2010-ben és 2014-ben az „álbal” súlyos választási vereséget szenvedett. És ez fog hasonlóan súlyos vereséghez vezetni az elkövetkező 2018-as választások során is, mert a társadalomnak elege van ebből a liberális hazudozásból.

Ugyanakkor Soros György olyan filozofikus gondolatokat fogalmaz meg – tegyük hozzá, meglehetősen cinikusan – hogy lehetséges széles társadalmi  rétegek bevonása a döntésekbe. Valóban, ez lehetséges – egy feltétellel. Ha a széles társadalmi rétegek azonos módon gondolkodnak, mint Soros György. Mert ha nem így van, akkor már nem kérdezi meg őket senki. Soros György sem. Erre fogok néhány példát bemutatni.

 

Soros György tevékenységéről a menekültválságban: a menekülteknek szánt kézikönyv esete

Soros György menekültválságban tanúsított magatartása cáfolhatatlan példák sorát kínálja. Nagyon tudatosan nem beszélek semmiféle „összeesküvésről”, nehogy összeesküvés-elméletek gyártásával lehessen vádolni. Óvatosan csak annyit jelentek ki, hogy megtörtént esetekről fogok írni, mely tény tárgyilagosan bizonyítható.

Gondolt-e valaki arra, hogy azt a hálózatot, amely a menekültek tömegét a magyar határon fogadta, és az országon áthaladva végig kísérte, jó előre meg kellett szervezni? És persze ugyanez fennáll a menekültek egész európai útvonala mentén, mindazon országok vonatkozásában, amelyeken a menekültek átvonultak. Hogyan lett volna lehetséges kézikönyvet adni a menekültek kezébe, amelyben a menekülteket segítő segélyszervezetek telefonszáma fel volt tüntetve? (Azt nem állítom, hogy a kézikönyvben az embercsempészek telefonszáma is szerepelt, mert az bűncselekmény lett volna, ilyen vádakat nem akarok megfogalmazni, de kizárni sem lehet ennek lehetőségét.)  A kézikönyv kiadásának átfutási idejét tekintve hosszú hetekről, vagy inkább hónapokról van szó. Vagyis a menekültek egész logisztikáját, sőt az egész útvonalat valójában a Soros György nevéhez köthető hálózat szervezte meg. Így tessék nézni, hogy a menekültek tömeges megjelenését követően szinte napok alatt álltak fel ezek a segélyszervezetek! Élő sejtként készenléti állapotban várakoztak.

Alternatívaként legfeljebb az képzelhető el, hogy Soros György eleve felvásárolt egy csomó telefont, és a kézikönyvben azoknak a hívószámait tüntette fel. Majd aztán a spontán szerveződő segélyszervezeteknek ezeket kiosztotta. De akár így, akár úgy, mindezt jó előre meg kellett szervezni. Ezek után joggal föl lehet tenni a kérdést: hogyan is indult el ez a menekülthullám?

Nagyon sajnálom egyébként azokat a jóhiszemű segítőket, akik valóban önként és fizetség nélkül folytak bele ebbe az aid- tevékenységbe, mert tudom, hogy voltak ilyenek nagyon sokan. Őket Soros György egyszerűen kihasználta. Azt azonban kétségbe vonom, hogy a központi figurák, az ún. koordinátorok ingyen végezték volna a sokszor 12-16 órás munkájukat, ez ellentmond mindenféle emberi logikának.

 

A röszkei határ áttörése

Nem írom le az esetet, mert minden olvasó ismeri. Csak felhívom a figyelmet, hogy az eseményeknél feltűnt egy Jaszír nevezetű személy, akinek Cipruson van bejegyzett cége, és aki repülőgéppel érkezett Budapestre, majd onnan utazott vissza Röszkére – állítólag azért, hogy az indulatokat csitítani segítsen. Az is kiderült, hogy több, érvényes Európai Uniós beutazási engedéllyel ellátott útlevéllel rendelkezik (ő, vagy a családja, azt nem tudjuk). A mainstream liberális média az eset megtörténtekor is a pártjára állt, de védi azóta is. Tény, hogy a magyar rendőrség hallgat, így semmi konkrétumot nem ismerünk az esetről. De ez számomra nem is érdekes, mert én nem állítom, hogy a fiatalember terrorista lett volna. Csak annyit állítok, ami bizonyíthatóan igaz. Nevezetesen azt, hogy egy Borders Kill matricával ellátott hangosbeszélő volt a kezében, amely ugyanaz a Soros György nevéhez köthető szervezet, amely az előző fejezetben leírt menekült kézikönyvet is kiadta.

jaszir_hangosbeszelovel.jpg

Jaszír Röszkénél

A felvételen Jaszír békésen dulakodik a ZAL 113 azonosítószámot viselő rohamrendőrrel, aki szakszerűen kiemeli a tömegből. Persze ezt csak tréfából írtam. Remélhetőleg Jaszír a képen csak elszenvedi a rendőri intézkedést. A hangosbeszélő azonban ott van a kezében. De nézzünk egy másik felvételt is, amelyen jól látszik, hogy milyen hangosbeszélőről van szó! Ott van rajta a Borders Kill matrica, azt jelzi, hogy ez egy leltári darab a nevezett szervezetnél.

jaszir_borders_kill.jpg

A Borders Kill felirat a hangosbeszélőn

A kérdésem az: hogyan került ez a hangosbeszélő Jaszír kezébe? Mert azt látjuk, hogy a kezébe volt. Ez a tény közvetve bizonyítja, hogy Jaszírnak köze volt Soros Györgyhöz, illetve a nevéhez köthető szervezethez.

Nem tudok arról, hogy Soros György alibit szolgáltatott volna a fiatalember részére. Arról sem tudok, hogy kimentette volna magát azzal, hogy a nevéhez köthető szervezet munkatársai a tudta nélkül adták a kérdéses hangosbeszélőt a fiatalember kezébe. A kérdés azóta is nyitott, de teljes joggal tehető fel: miféle jogon avatkozott bele Soros György a menekültválság tárgyában Magyarország – és egész Európa – belügyeibe? Honnan veszi a jogot ehhez? Ha az Open Society filozófiai gondolatából, akkor ez egy nagyon hamis filozófia, amely alapvetően ellentétben áll a polgári demokrácia eszméjével.

Számomra úgy tűnik, hogy Soros György küldetéstudatot érez magában arra, hogy a világban a történéseket manipulálja. Azaz nemcsak a pénzkereső szakmájában spekuláns, de a közösséget érintő kérdésekben (a filantróp tevékenységében) is manipulátor. Európa az európaiaké! Soros György menjen szépen haza manipulálgatni a társadalmat az új hazájába! Ahhoz semmi közünk, bár szolidárisak vagyunk az amerikai néppel.

 

 

 

Magyarországnak nem volt semmi haszna abból, hogy Soros György rengeteget áldozott a demokratikus politikusok „kiképzésére” – én így vélem. Utólag a „demokratikus” ellenzéki politikusainkkal kapcsolatban elmondhatjuk, hogy az alma nem esett messze a fájától. Most már tudjuk, hogy a balliberális ámokfutás miként sülhetett el neoliberális módon. Mert ilyen emberektől tanultak az érintettek.

Gondolom, hogy Soros György is belátta már, fölöslegesen kidobott pénz volt az is, amit Orbán Viktor, Szájer Róbert, vagy Kövér László taníttatására költött. Gondolom, a jelenkori „demokratikus” ellenzék is egyetért velem ebben. De én úgy érzem, jobban járnánk, ha azt is elfelejthetnénk, hogy soros Györgynek valaha bármi köze is volt Magyarországhoz. Mert sok köszönetre Soros György filantróp tevékenységével kapcsolatban nincs okunk.

A neoliberális filantrópiában nincs sok köszönet. A neoliberalizmus és a filantrópia kizárja egymást.

 

 

 

Helyesbítés:

A blogbejegyzésem téves adatokat tartalmaz, egy Ahmed H. nevezetű személy egyes adatait a cikkben bemutatott Jaszírnak tulajdonítva. Ahmed H. ellen terrorizmus vádjával folyik jelenleg bírósági eljárás (2016.06.29-i adat). Ő az, akinek Cipruson van bejegyzett cége, és akinél több útlevelet is találtak érvényes schengeni vízummal.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alex-penzvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr758747346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fánkevő Fáncsi 2016.05.26. 04:40:25

Ajajaaj. Még két méter poszt a tegnapihoz. Drága Alex, kímélj meg minket !
Mit akarsz mit tegyünk ?

aL_Ex 2016.05.26. 09:59:13

@Fánkevő Fáncsi:

Egyet biztosan el lehet mondani. Nem kötelező olvasni. Miért zavar a posztom téged?
süti beállítások módosítása